Els nens i nenes d’avui en dia estan creixent en una societat que evoluciona i canvia a gran velocitat, amb eines tecnològiques cada cop més potents. Amb un sol clic, i gràcies a Internet, poden tenir accés immediat a qualsevol informació. L’objectiu de l’ensenyament no ha de ser, per tant, transmetre’ls continguts, sinó dotar-los de les capacitats necessàries per a avaluar de forma crítica la informació que vagin obtenint i convertir-la en coneixement.
A l’escola Mainada estem immersos en una Cultura de Pensament que fomenta la motivació, la curiositat, la indagació de l’entorn i, sobretot, que convida a pensar. Volem preparar als infants per a fer un bon ús de les habilitats de pensament quan sigui necessari.
Seguint a David Perkins (investigador de l’ Escola d’ Educació de la Universitat de Harvard), “l’objectiu general d’ensenyar a pensar és el de preparar als alumnes perquè en el futur puguin resoldre problemes amb eficàcia, prendre decisions ben meditades i gaudir de tota una vida d’aprenentatge”.
L’ús de diferents estratègies a l’aula, com són les claus i rutines de pensament, els hàbits de ment i els mapes conceptuals (que ens facilita el model VESS), ens ajuda a fer-nos preguntes, a entendre fenòmens de causa- efecte i de canvi, a reflexionar, connectar aprenentatges, comparar i contrastar elements… En definitiva, ens permeten aprendre de forma més profunda i fer visible el nostre pensament.
Les educadores fan servir un llenguatge específic (llenguatge de pensament), presentant-se com a models pensants. Elles verbalitzen els seus pensaments i processos mentals i posen paraula a les emocions i conducta observable de cada nen i nena del grup, quan encara no parlen.
A mida que els infants comencen a fer servir el llenguatge, afavorim que parlin davant els seus companys i companyes. Acceptem i valorem totes les aportacions verbals, de manera que van perdent la por a participar en les converses i fem que guanyin en seguretat i autoestima.
Sempre oferim un ambient ric en estímuls, que afavoreix sinapsis neuronals, en una etapa d’enorme plasticitat cerebral i creem oportunitats per a fomentar aprenentatges significatius, així com hàbits mentals, preparant el terreny per a un pensament crític. Però és requisit indispensable procurar que l’infant es trobi en un entorn de confiança, agradable i divertit, que a més de facilitar l’aprenentatge, asseguri el seu equilibri emocional.
Per a nosaltres és fonamental el treball entorn a les emocions, a fi que tots els nens i nens de l’escola vagin reconeixent i regulant les pròpies emocions. La intel·ligència emocional d’una persona és tant o més important que la resta d’intel·ligències (intel·ligències múltiples de H. Gardner).
També estimulem l’autonomia, en les seves tres vessants (personal, social i intel·lectual). I els ensenyem a conviure i col·laborar en grup, tenint en compte que sempre viuran en societat.
Maria José Cejas